6 iunie 2015

Cimitirul Vesel, Mănăstirea Săpânța - Peri și Mănăstirea Bârsana - 9 aprilie 2015


     După ce am vizitat Memorialul din Sighetul Marmației, am zis să rămânem în aceiași temă și să vizităm și Cimitirul Vesel din Săpânța. Acum nu știu ce să zic... e un cimitir așadar poate merge încadrată în aceiași temă, dar totuși e etichetat ca fiind vesel. Așa că ne-am pornit să bifăm și acest obiectiv. Drumul nu e lung, sunt vreo 20km din Sighet și foarte aproape de granița cu Ucraina, așa de aproape că telefoanele ne-au intrat în rețeaua lor.


     Cimitirul se lasă pe o stradă partea stângă și este bine indicat. Am ajuns în fața cimitirului, era acolo un nene care ne-a dat biletele (5 lei) și ne-a explicat că cele mai importante sunt crucile cu bulina galbenă și pe ele să le căutăm. Într-un fel a fost puțin ciudat că noi am intrat în cimitir și ne-am apucat să facem fotografii când acolo erau oameni care erau la mormintele celor dragi. Ne-am zis că oricum am plătit bilete și până la urmă putem să ne comportăm ca într-un muzeu. Liniște era oricum. 

     Lângă biserica (care era în renovare) se află și mormântul lui Stan Ioan Pătraș, creatorul cimitirului vesel. În dreapta lui se află cred crucea cea mai veselă din cimitir, și anume crucea cu soacra. Ginerele femeii cred că a fost poet.


     Ineditul acestui cimitir este faptul că moartea nu este văzută ca un lucru trist, majoritatea descrierilor sunt la persoana întâi, câteodată sunt povestite cu o urmă de regret al mortului. Cred că pe noi ne-a ajutat să vedem cimitirul într-o lumină optimistă prin faptul că l-am vizitat la început de primăvară. 
     La plecarea din Săpânța am trecut și pe la Mănăstirea Săpânța Peri, cu cea mai înaltă biserică din lemn din lume. Atunci nu am înțeles de ce biserica era goală, dar acum după ce m-am mai documentat mi-am dat seama că biserica este destul de nouă. Biserica a fost ridicată în amintirea fostului lăcaș de cult din Peri care se află acum pe teritoriul Ucrainei. Noi am vizitat partea de jos a bisericii, la nivelul construcției de piatră unde se țin slujbele. 





     Și am trecut și pe la Mănăstirea Bârsana.




     Și cum este mai bine să termini o zi în care te-ai plimbat mult? Să te întinzi pe marginea drumului pe iarbă lângă o mulțime de căpițe de fân. Mai ales că drumul dintre comuna Bârsana și Ocna Șugatag era în reparație.   





 
    Și la final o parte din mulțimea de fotografii pe care le-am făcut în Cimitirul Vesel.



















































































 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

aventurile Ioanei și ale lui Andi

Un produs Blogger.

Contact

Nume

E-mail *

Mesaj *